
Verbod op nulurencontract in de maak
maandag 14 juli 2025
Met het versturen van het wetsvoorstel Meer Zekerheid Flexwerkers naar de Tweede kamer maakte de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hijum op 17 mei van dit jaar een begin aan het einde van het nulurencontract en ruimte voor de komst van het basiscontract. De nieuwe wet moet flexibele arbeidskrachten meer zekerheid gaan bieden op het vlak van werk en inkomen.
Als alles naar wens en volgens plan gaat, is het een werkgever vanaf 1 januari 2027 onder andere verboden een werknemer te laten werken onder een nulurencontract. Tussen werkgever en werknemer moet dan worden afgesproken dat de omvang van het aantal werkuren in de arbeidsovereenkomst groter is dan nul. Ook aan min-maxcontracten (straks bandbreedtecontracten) wordt een en ander veranderd. In dergelijke contracten wordt een klein aantal uren als inkomen gegarandeerd, maar wordt van de werknemer wel verwacht dat hij zeer ruim beschikbaar is voor de baan. In de wet komt te staan dat het maximaal aantal te werken uren niet meer mag zijn dan 130 procent van het minimaal aantal uren per tijdseenheid. Wie dus een contract heeft voor tien uur, mag dus maximaal dertien uur werk verrichten. Ook op de tijdseenheid is een maximum gesteld; hooguit een kwartaal.
Uitzonderingen
Het nulurencontract verdwijnt niet helemaal van de arbeidsmarkt. Om maximale flexibiliteit te houden waar dat écht nodig is, is er een uitzondering gemaakt voor scholieren en studenten. Omdat voor hen studie hoofdactiviteit is en werk als een ‘bijbaan’ wordt beschouwd, mag aan hen wel een nulurencontract worden aangeboden. Wie de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt heeft en niet meer dan zestien uur per week werkt, kan ook nog te maken krijgen met een nulurencontract.
Uitzendkrachten
Wie aan het werk is via een uitzendbureau zal in de nieuwe wet ook van meer bescherming gaan genieten. In de wet wordt de zogeheten Fase A verkort van 78 weken tot 52 weken. In de CAO voor Uitzendkrachten was deze verkorting al in 2022 doorgevoerd. Nu wordt deze ook wettelijk. In dat eerste jaar kan een werkgever wel nog altijd een onbeperkt aantal tijdelijke contracten afsluiten met uitzendbeding en de loondoorbetalingsplicht uitsluiten.
Daarnaast wordt de Fase B verkort van vier jaar (in CAO voor Uitzendkrachten al drie jaar) tot twee jaar en zes contracten. De onzekere periode waarin een uitzendkracht zich bevindt, duurt momenteel vijf jaar en zes maanden, vanaf 1 januari 2027 wordt dat drie jaar.
Verder krijgen uitzendkrachten in de wet Meer Zekerheid Flexwerkers het recht op ten minste gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als reguliere werknemers. Deze laatste aanpassing gaat als gevolg van de val van het kabinet in op 1 juli 2026 in plaats van op 1 januari 2026.